Böcker och filmer

Karvsnitt – Skära mönster i täljda föremål

Det finns en flertusenårig folklig tradition som fortfarande hålls vid liv i slöjden – att skära in mönster på trä. Zig-zag bårder, virvelhjul, häxkors och magiska hexagram tillsammans med uddsnitt och djurfigurer har dekorerat slöjdade arbetsföremål genom historien. Gammalt kallades tekniken skureut.
Idag är mönster och symboler en naturlig förlängning på en slöjdad sked eller skärbräda, och framförallt en källa till vardaglig glädje; till ett sätt att utveckla kreativitet och mönsterskapande med inspiration i äldre slöjd och folkkonst.

I boken finns arbetsbeskrivningar med tekniska illustrationer till sexton föremål du kan slöjda själv och på dem mängder av nyskurna mönster och symboler. Här finns äldre folkkonstnärliga förebilder och mönsterförlagor och en ingående beskrivning av vad symbolerna haft för betydelse.

Slöjdaren Jögge Sundqvist, med fyrtio års utövande av mönsterskärning som professionell slöjdare, har skrivit en entusiasmerande och pedagogisk bok. Med en vass täljkniv och karvsnittskniv kan du i kapitel som Skylten, Pimpa din Morakniv och Skär en Nyckelbricka komma igång i mönsterskärandet och så småningom välja en högre svårighetsnivå i Gör din Magiska ask eller Hårkammen. Här finns det mesta för både nybörjare och för proffs om teknikerna, verktygen och träslagen. I synnerhet öppnar boken dörren till inspirationskällorna, så att du själv kan ta vid och utveckla en egen mönstervärld.

192 sidor. Boken är fotad av Bild Gates (Per Björklund och Philip Tolgén). Form av Stefan Fält. Illustrationer av Anthony Tian.

285:- + frakt 75:- Totalt 360:-  Beställ – se nedan eller maila till info@surolle.se

Slöjda i trä

Slöjda i trä är en inspirerande grundbok som beskriver hur du slöjdar enkla, funktionella och roliga träföremål med kniv och yxa. Du får bland annat lära dig att tillverka slevar, skålar, smörknivar, tårtspadar, hängare, knoppar, skärbrädor och pallar.

Här får du svar på vilka verktyg och redskap du behöver, hur du väljer rätt material och vilka träslag och tekniker som lämpar sig bäst för olika föremål. Boken innehåller allt du behöver veta om klyvning, torkning, täljning, slipning, mönsterskärning, målning och ytbehandling. Här finns också en utförlig ordlista som förklarar alla fackuttryck.

Boken Slöjda i trä har blivit något av en modern klassiker i ämnet och första upplagan kom 2002. Den nya är en omarbetad utgåva med flera nya kapitel om hur du täljer en sked, hugger ett tråg och med ett utökat täljgreppskapitel.

112 sidor. Boken är fotad av Jostein Skeidsvoll.

Pris 285:- + porto 60:- Totalt 310:-

 

TÄLJ för Kök och Trädgård / SLUTSÅLD

Innehåller vackra och praktiska saker till kök och för en liten trädgård. När du själv slöjdar märker du direkt hur dina grejer fungerar och du kan lätt forma om dem med kniven. Rätt vad det är har du hittat på ett nytt oumbärligt köks- eller trädgårdsredskap som ingen annan slöjdare har tänkt på!

Boken innehåller 20 slöjdprojekt i varierande svårighetsgrad, allt från enkla fröstickor till hyllor och spaljeer. Bra täljgrepp illustreras, kunskap om torkning av virke, mönsterskärning, sammanfogningar, målning och ytbehandling beskrivs.

Här lär jag ut teknikerna som gör slöjdandet till en livslång njutning.

Mjukband 190×190 mm, ca 84 sid. Pris 225:- + porto.

 

DVD

Skeden, skålen, kniven – en dokumentär om Wille Sundqvist.

Första upplagan slutsåld. En andra upplaga finns nu tillgänglig.

2013 spelade jag in en dokumentär film om min far Wille. Han var då 87 år. Filmen är 71 minuter lång. Han täljer en slev utifrån ett krokvuxet björkämne, många lärorika täljgrepp finns med! Han svarvar en skål ur ett rått ämne. Här finns också en kort slipinstruktion och en berättelse om hans liv och om hur han blev stor i USA.

I den nya utgåvan följer det med en booklet på 20 sidor med Willes täljgrepp i filmen.

Filmen är både engelsk och svenskspråkig och textad på båda språken, men omslaget är på engelska.

   

Pris Andra utgåvan: ”Skeden, Skålen och Kniven” om Wille Sundqvist.  250:- + porto 30:-. Totalt 280:- SV Kr.

Betalning för böcker och DVD sker till
BANKGIRO  5024 – 4623
Meddela namn och adress vid betalningen så skickar jag så fort jag har möjlighet.
Du kan också Swischa till
123-634 00 87

DVD Carving Swedish Woodenware
Master the craft of hand-tooled woodenware /Taunton Press

Jögge Sundqvist DVD $19.95

Now, this timeless topic can be yours on DVD! With Carving Swedish Woodenware, you can enjoy real hands-on learning from a legendary expert. Swedish woodworker Jögge Sundqvist demonstrates the fine art of carved woodenware. Using just four hand tools — an ax, knife, adz, and gouge — he shows you how to make a dough bowl and spoon, from start to exquisite finish.

You’ll also learn how to:

”En härlig måste-bok för alla träslöjdare.”
BTJ Bibliotekstjänst.