• Jögge Täljer 4 år
  • Pojk o slöjdrummet i Virsbo
  • Farfar Arvid och Farmor Selma Sundqvist
  • Min farfar Arvid Sundqvist på målarkurs i Provåker 1938.
  • Farfar Arvid Sundqvist 1938
  • Wille täljer på tåg
  • Böcker utgivna av Wille Sundqvist

Mina rötter

Jag har slöjdat sedan barnsben och är upplärd i grunderna i att använda kniv och yxa av min far Wille Sundqvist.

Wille växte upp i Öredalen, Bjurholm i ett självhushållande jordbruk på tjugo- och trettiotalet. Min farfarsfar Johan, som var krympling, ”ofärdig i bena” tillverkade slöjd av de ämnen som min farfar Arvid tagit med sig från skogen och grovbearbetat med yxa. Det kunde vara krokvuxna skakelämnen och slädmedar, till försäljning gjorde han skedar, slevar och sopborstar. Min farmorsfar Erik Näslund tillverkade åttaslåstolar som farfar målade. Det finns dokumenterat på en bild från en målarkurs 1938 i Näsmark där farfar är med. I enkelstugan där hyvelbänken stod var självklart alla barnen med och slöjdade och hjälpte till.

När sedan pappa blev hemslöjdskonsulent i Västerbotten förstod han att kunskaperna om att tälja med kniv och yxa höll på att försvinna och skrev böckerna ”Tälja med kniv och Yxa”, ”Skärsvarvning enligt skärmetoden” (tillsammans med Bengt Gustavsson). Numera klassiker inom träslöjdsområdet. Min pappa fyller 92 i år och slöjdar fortfarande. Jag dokumenterade honom med en film 2014, ”Skålen, sleven och kniven”, den kan beställas via mig.

Min mamma Margareta är också en stor influens. Hon har alltid slöjdat. Keramik, vävning, tovning, nålbindning, broderi, ja till och med origami höll vi på med hemma vid köksbordet. Maxan, som hon alltid kallats, är fenomenal på färgkombinationer och form och hade alltid ett öga för tingens estetik.

När jag växte upp på sextiotalet bodde vi i Luleå där pappa arbetade som slöjdlärare. I vår trerumslägenhet på Örnäset delade jag rum med min bror Eric och en hyvelbänk, några huggkubbar och verktygsskåp. När vi flyttade till Vilhelmina inreddes källaren till verkstad och som 15-åring började jag göra knivar med pappa. Det väckte ett eget intresse som följde med när jag flyttat hemifrån. Första verkstan var i en 6 kvadratmeter stor garderob. När jag sedan gick slöjdlinjen på Vindelns Folkhögskola i en enormt slöjdintresserad klass var vägvalet klart.

1985 började jag slöjda på halvtid. Sålde på hemslöjdsbutiker och var också medlem i konsthantverkskollektivet Nävagjort. Samtidigt spelade jag med bandet Kapten Nemo och producerade 1992 en solo-CD kallad ”Människa”. 1994 skrev jag och turnerade med rockföreställningen ”Rockhuvud” en instrumental rockshow, vi gör 40 gig runt om i Sverige, mestadels på gymnasieskolor.

1999 startar jag slöjdföretaget surolle och börjar slöjda på heltid. Och på den vägen är det…

Besök gärna Svenska Hemslöjdföreningarnas Riksförbund för mer information om slöjdens historia. www.hemslöjden.org