Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kurs i Grindhusbygge

9 september, 2019 - 13 september, 2019

2000SEK

Lärare Peter Henrikson Grand Marais, Minnesota, USA.

9 – 13 September 2019. Kasamark, Umeå.

Kursen hålls på engelska.

Äntligen har det blivit klart att jag kan få hit Peter Henrikson i September för att hålla kurs i hur man bygger ett Grindhus! Vi träffades i höstas när jag höll kurs på North House Folk School i Grand Marais och Peter nämnde att han kanske skulle till Sverige nästa år. Jag har länge gått och drömt om att uppföra en grindbyggnad och helt plötsligt blev det läge! Passa på att ta det här unika tillfället att gå en kurs i Västerbotten i höst, frågan är när möjligheten erbjuds igen?

Nöjda kursdeltagare efter Grindhuskurs på North House Folk School i Gramd Marais.

Grindhusbygge är en av de äldsta byggnadstraditionerna i Norge. Fram till början av 1900-talet var grindbyggen vanliga i västra Norge som ouppvärmda uthus: ladugårdar, båthus och lagerhus.
Ett grindbygge är materialsnålt, starkt och har en självbärande konstruktion som är lätt att både sätta upp och att plocka ned. Med parvis uppstående stolpar har byggnaden en likhet med arkeologiska fynd av förhistoriska långhus. Grindbyggets specifika konstruktion har en rad infällda reglar och tyngdkraften från takets tyngd låser sammansättningen.

Under kursen får du lära dig grunderna i grindhusets byggteknik. Vi bygger stommen till ett garage på 6 x 7 m av sågad furu som uppförs på slöjdaren Jögge Sundqvists hemman i Kasamark två mil sydost om Umeå.

Grindbygget görs med enkla verktyg; såg och stämjärn är de viktigaste verktygen, samt yxa och kniv för att tälja de dymlingar som håller delarna samman. Fokus kommer att ligga på traditionell uppmärkning, skärning av tappar och huggning av tapphål. I kursen lägger vår erfarna lärare Peter Henrikson från Grand Marais i norra Minnesota, vikt på handverktyg som sågar och huggmejslar. Kursen kulminerar med ramens uppresning.

Kurslärare Peter Henrikson, Grand Marais, Minnesota, USA

Inga förkunskaper krävs.

Pris 2000:- Du får ordna eget boende i anslutning till kursen och ta med matlåda för lunch. Anmälningar till info@surolle.se

 

Detaljer

Börjar:
9 september, 2019
Slutar:
13 september, 2019
Pris:
2000SEK
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
, ,

Plats

Kasamark 142
Kasamark 142
Umeå, 90586 Sverige
+ Google Map
Telefon:
070-6948908
Webbplats:
www.surolle.se