• Tambursäte Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Livsträdet Windla. Placering Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Livsträdet Windla. Placering Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • http://www.surolle.se/wp/wp-content/uploads/2017/02/Jö_barnhjärta_DSC6063.jpg
 • Aldrig i livet - detalj Livsträd Windla. Placerad på Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Ry Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Fogelmann - detalj Livsträd Windla. Placerad på Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Tittskåpsdörrar Relieferna Indianhjärtat, hästen Rimfaxe, Livsträdet och Besvärjelsen. Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Harsprånget Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Ormen Åspa. Placering Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Väggskulptur Äspa. Placering Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.
 • Väggskulptur Äspa Placering Barnhjärtmottagningen Umeå Universitetssjukhus.

Barnhjärtmottagningen, Umeå Universitetssjukhus.

Fem konstnärliga utsmyckningar.

Under den snörika vintern 2012 och 2013 har jag arbetat med fyra större objekt till Barnhjärtmottagningen.  Under 2014 tillkom ytterligare ett objekt.

Utsmyckningen hade som grund att neutralisera sjukhusmiljön och få barn och föräldrar att coola ner inför besöket. Miljön som möter besökaren är viktig när man har som uppdrag att mäta hjärtfrekvenser.

Efter många års slöjdande dras mitt uttryck mer och mer mot det berättande och skulpturala. Mytiska sammanhang nära det fantasmagoriska, som triggar känslan av det finns andra världar befolkade med figurer som speglar vår upplevelse av varandra och vår tid.

Tambursäte Isa

En personligt välkomnande sittmöbel för en vuxen och tre små. Här kan besökarna hänga av sig kläderna på Tambursätets träd, grenhängare eller pinnlist och sätta sig en stund. Med överseende av den lilla prinsessan Isa.

Material. Sits: Övergrov furu. Ryggbrickor: Krokvuxen björk. Ben: Björk och rönn. ståndare och grenhängare: Björk. Pinnlist och liten grenhängare: Björk

Tittskåpsdörrar Relieferna Indianhjärtat, hästen Rimfaxe, Livsträdet och Besvärjelsen

En liten berättelse om styrka, mod och kärlek. Hästen Rimfaxe stegrar sig för naturens rätt till att leva fri från civilisationens påverkan, de små röda svenska stugorna seglar ut i rymden. Indianhjärtat pulserar kraftfullt i kosmos. Så här ritade Ojibwa-indianerna sina hjärtan och skrev i sin poesi: ”Jag lever av den klara rymden”. Livsträdet Windlas kusin Heloa blommar i glesbygden. Besvärjelsekorset reflekterar och får dina innersta önskningar att gnistra i sina fyrställda hjärtan.

Material:
Övergrov lind. Skuret i ett stycke med kniv och bildhuggarjärn.

Skulptur Livssträdet Windla & Lifssnurrorna

Livsträdet är en central livssymbol i den folkliga skandinaviska slöjden men också hosmånga andra folkslag, i Främre Orienten och hos mayafolket i Centralamerika. Här heter det Windla och är en symbol för stammen på vilken människan är fäst och längs vilken den positiva och negativa livsströmmen stiger upp och ned. Läkandet äger rum genom livsträdet som står i nära förbindelse med de andligt betydelsefulla organen i människokroppen. Livsträdets vibrationer förändrar människan och gör henne till ett själsväsen. På hennes grenar leker underliga väsen och figurer. Lifvssnurrorna som befolkar Windla är:

RY – Den hornbeprydd ängeln som vakar över lifsträdet och sänder ut goda fina tankar. RY är en förkortning för Ryot som betyder Indisk bonde eftersom
hen i tidigare liv var just en mycket klok sådan.

Fogelmann – Dansar mest omkring, studsar hit och dit, ivrig av lifslust och över hur kul allting är.

Aldrigilivet – Alltid motvalls. I protest mot allt och alla, innerst inne alldeles för snäll.

TänkTank – Filosofiskt lagd tänkare som fyller hufvudet med alldeles för mycket – och så började det växa på höjden.

Material: Lind, björk, och furu.

Skulptur Harsprånget

Den sittvänliga haren rusar fram mot moroten i Livsträdet, entusiastisk över hur allting kan ta fart och lyfta. Hans päls är en magiskt elektrisk päls som skimrar och sprakar.

Material: Lind, furu, och björk.

Väggskulptur Äspa
En 4,5 meter lång orm, modern Äspa har en ihålig mage där de små äspingarna kan härbärgera. Där kan slinka ut och in i de små hålen. Trygga inne eller på upptäcktsfärd ute.

Material. Krokvuxen björk. Furu.
Ytbehandling. Akryl. Vax.

Det här var roliga, utmanande och utvecklande utsmyckningar. Det har varit ett fint samarbete och en en bra dialog med entusiastisk personal.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *